top of page
Sök
  • Heléne Holmström

Hur man skriver en bok (eller hur jag skriver en bok) del I - Skriv ner ALLA idéer

För mig är de initiala idéerna viktigast. Just nu har jag säkert tjugotalet romanidéer. Vissa består av en rad, en grundidé, andra består av tio rader miljöbeskrivning, några är bara några rader ur en tänkt dialog och somliga består av flera scener.


Jag har just precis påbörjat jobbet med bok nummer tre i min advokatserie och för den har jag ett dokument med massor av lösa idéer. Både gällande karaktärernas bakgrunder, specifika händelser i boken, ögonblicksbilder av en viss scen och tankar kring konflikten.


Det viktiga är att skriva ner idéerna nånstans när de poppar upp, så får man sortera in idéerna på rätt sätt sedan när man har tid. Just nu använder jag mig av Google Docs, där försöker jag få in alla idéer jag får under dagen, typ när jag sitter på bussen eller är på jobbet. Jag har verkligen försökt att ha en fin liten anteckningsbok med mig men det funkar inte för mig. När jag sitter hemma och jobbar skriver jag i min anteckningsbok (jag har en JÄTTEFIN guldig). Men det funkar inte lika bra för mig när jag är out and about.


Sedan behöver jag ha ett bra verktyg för sortera in alla idéer, för att få någon form av struktur. Simona Ahrnstedt berättade vid något tillfälle att hon har för vana att på kvällen samla ihop alla saker hon skrivit ner på olika ställen under dagen i ett dokument där hon har alla idéer. Superbra tips tycker jag! Själv använder jag mig av OneNote, en elektronisk anteckningsbok med olika delar och underdelar, finns gratis att ladda ner. Tycker det är ett fantastiskt verktyg! Jag har olika anteckningsböcker för olika typer av idéer och en anteckningsbok för respektive manus. Såhär ser anteckningsboken för Sikta Högt ut:Det jag gillar med OneNote är att man kan samla och strukturera ALLT. Man kan klippa in bilder och jobba på bredden och längden i varje blad. Sen har inte jag världens bästa ordning utan det är ett slags organiserat kaos. Anledningen till att jag tycker det är så viktigt och så BRA att skriva ner alla idéer är för att jag glömmer dem annars. En del tänker nog att man kommer ihåg det som är bra och så kanske det är. För vissa. Men inte för mig. Jag kan verkligen gå tillbaka till gamla idéer och funderingar som jag en gång glömt och hitta riktiga guldkorn.gif

81 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Det är i duschen det händer...

Man blir ren, det är varmt och skönt och så kommer man på briljanta idéer! Tyckte att skrivandet lossnade lite igår, när jag lade reseachtankarna åt sidan och fokuserade på att bara producera. Behöver

Det här skulle ju vara en skrivdagbok

Jag tänkte att jag skulle skriva ärligt och öppet om min skrivprocess här men på sistone har jag dragit mig för det. Kanske för att jag tycker att processen varit svår på sistone? Det har varit mycket

Comentários


bottom of page